EDIGER-ELLER

Burg Eltz

Burg Eltz is nog steeds privébezit en van maart tot november te bezichtigen. Het is een van de fraaiste burchten aan de Moezel.

Ditjes en datjes

Moezel - Ediger-Eller

Eller, 3 november 2017

Wat was het prachtig weer op 31 oktober en op 1 november. Twee vrije dagen in Rheinland Pfalz. Onze gasten hebben ook genoten. Zij waren de laatste voor dit jaar en hebben we inmiddels de gastenkamer leeggehaald en geschrobd!! De meubels van het terras staan op zolder. We gaan alles opschuren en de meubels van het gastenverblijf schuren en opnieuw in de olie zetten.

We gaan eind maart 2018 aan het nieuwe seizoen beginnen. Maar nu even niets. Het is Tote Hose aan de Moezel. De meeste hotels en restaurants sluiten hun deuren. Je moet hier echt wonen om te weten waar je nog een hapje kunt eten! 

Wij gaan ook in winterslaap. Anita werkt dit jaar nog enkele dagen in de vinotheek in Cochem. Tussendoor bezoeken we familie en vrienden en verblijven we van de winter een dag of 10 met onze prinses Phoebe op ons geliefde eiland Texel.

Er zijn natuurlijk een aantal Kerstmarkten die een bezoekje waard zijn, zoals die in Traben-Trarbach. Geheel onderaards! Kijk voor de openingstijden op internet. De kerstmarkt in Bernkastel-Kues en in Trier kunnen we ook van harte aanbevelen.

Dan willen we iedereen bedanken voor de interesse in onze pagina "blog & news". We gaan stoppen met de website. Er is te weinig interesse en daarvoor in de plaats hebben we andere (goedkopere) ingangen om ons gezellige gastenverblijf aan te prijzen.

Voor de gasten die via www.ediger-eller.nl bij ons terecht zijn gekomen en waaraan we inmiddels gezellige stamgasten (vrienden) hebben overgehouden: "jullie weten ons te vinden".

Allemaal heel hartelijk bedankt. 

Liebe Grüsse von der schönen Mosel,

Anita & Ralph,

===============================================================================================================================================


Eller, 13 oktober 2017

Nog even een klein berichtje tussendoor. Voor de liefhebbers hebben we vanaf zondag 15 oktober ons gastenverblijf vrij. We houden onze kamer open tot na Allerheiligen op 1 november. Dat is een feestdag in Duitsland en ook de dinsdag ervoor, 31 oktober heeft o.a. de deelstaat Rheinland-Pfalz (waaronder wij vallen) VRIJ. 

Voor meer info over Reformationsdag ajb kijken bij 500 jaar Luther op de website. 

De komende dagen wordt het super mooi weer en begint eindelijk de GOLDENE OKTOBER. Met het zonnetje op de kleurende bladeren en struiken verandert de Moezel in GOUD. De horeca en bezienswaardigheden zijn tot en met Allerheiligen geopend. Het is vanaf vandaag herfstvakantie in Nederland. Dus mocht je nog niets geboekt hebben en er toch een paar dagen erop uit willen, kijk dan op onze pagina met contactgegevens. 

De kamer is vanaf twee nachten beschikbaar.

Hartelijke groeten uit Ediger-Eller,

Anita & Ralph

===============================================================================================================================================


Eller, 6 september 2017


En de tijd raast voorbij. Anita werkt gestaag door in de vinotheek van Wijngoed Walter J. Oster in Cochem en Ralph geeft links en rechts een helpende extra hand. Onze gastenkamer is regelmatig bezet met gezellige gasten. Daarnaast rijden we wat rond in onze cabrio en pauzeren we voor een drankje en een hapje. Nooit geweten dat open rijden zo leuk zou zijn.

Na de wijnfeesten in Ediger en Eller zijn de hotels en gastenkamers weer snel gereserveerd voor het jaar erop. We krijgen dagelijks emails en telefoontjes van gasten die graag onze komende wijnfeesten in Ediger en Eller willen bezoeken. Het liefst dan nog voor een enkele nacht bij een wijnboer met uitzicht op de Moezel. ...... Wilt u er volgend jaar bij zijn in Ediger. Het eerste wijnfeest is van 10 tot 14 augustus (4 dagen, incl. Stoalgang op maandag) en het tweede wijnfeest, het stratenwijnfeest is van 7 tot 9 september 2018. In Eller vindt het stratenwijnfeest plaats van 5 tot 7 oktober 2018, maar onze gastenkamer is hiervoor inmiddels vergeven.

A.s. vrijdag begint het stratenwijnfeest in Ediger. Helaas ontbreekt Winzerschänke Feiden, maar daarvoor is Weinwirtschaft Ediger-Eller erbij gekomen. Dit is een historische kelder waar een aantal wijnen van alle wijnboeren uit het dorp op de kaart staan. Er doen dit jaar 7 wijngoederen mee, een restaurant (Martinus-Keller) en de Räucherbande. Een groep jonge mensen die lekkere gerookte vleessoorten bereiden. Ieder wijngoed heeft een kleine menukaart en schenkt haar eigen wijnen uit. Er is muziek, markt, de wijnkoningin en haar prinsessen wandelen op vrijdag vanaf 19:00 uur samen met de muziekvereniging Ediger-Eller door het dorp en uiteraard ontbreken onze muzikale vrienden uit Nederland niet. Die maken toch wel de meeste stemming! Over stemming gesproken. Die is tijdens ieder wijnfeest geweldig.

Op vrijdag 29 september begint "ons" stratenwijnfeest. Volgens ons en vele bezoekers het gezelligste wijnfeest aan de Moezel. In het kleine dorp Eller doen maar liefst 12 wijngoederen mee en één hotel. De locaties liggen allemaal op loopafstand en hebben hier ook hun kleine menukaart, wijnen en muziek. Het feest begint om 17:00 uur op vrijdag, op zaterdag om 11:00 uur. Op zaterdag om 13:00 uur kunt u aan een gratis rondleiding door Eller deelnemen. Om 15:00 worden de wijnkoningin en haar prinsessen onthaald bij Weingut-Destille Stephan Treis met aansluitend een wandeling met muziek, erengasten en afgevaardigden van de plaatselijke verenigingen. Zondag zetten de wijnboeren hun deuren om 11:00 uur weer open met wederom een rondleiding door Eller en om 14:00 is er gelegenheid om koffie met zelfgemaakte taart(en) te eten bij diverse wijngoederen.

Ja, ik heb vrij! We hebben er zin in. Al heeft Anita vaak een dubbel gevoel. Rond Pasen komt het dorp uit haar winterslaap en voor je het weet is het eind oktober en sluiten de hotels en de meeste restaurants en wordt het langzaam stil in Ediger-Eller. Héééél stil........ Vandaar dat we ieder jaar in november een week vakantie in een vakantiehuis in Texel boeken met een grote afgesloten tuin, waarin Phoebe zich kan uitleven en aansluitend bezoeken we wat vrienden in onze geboortestad Haarlem. 

We komen nog een keertje terug met nieuws over de kerstmarkten. Voor nu wensen we iedereen een mooie nazomer en een rustige herfst.

Wij gaan nog een paar weekenden feestvieren.

Hartelijke groet uit Eller,

Anita & Ralph,

============================================================================================================================================


Eller, 25 juli 2017.

De zomer is in volle gang en de dagen beginnen alweer te korten. We hebben tot dit weekend alleen maar mooi weer gehad. De regen in Eller is bijna 4 maanden uitgebleven. Als het in Cochem regende, was het bij ons droog. We zijn dan ook heel erg blij met het natte weer vandaag en de afgelopen 2 dagen, sorry!! De druiven staan er goed bij. Ze kunnen goed tegen de droogte. Maar na de eerste bui hoorden we toch wat gekreun op de wijnberg tegenover ons...........

En activiteiten zijn er genoeg in en buiten Ediger-Eller. Het beachvolleyball toernooi afgelopen weekend werd druk bezocht en op zaterdag was er life muziek en was voor de feestgangers niets van het onweer te merken!

Wat is er zoal de komende tijd te doen:

Van 26 juli-31 juli is het Weinfest in Poltersdorf. Op vrijdag gaan om 18:00 uur de wijn- en sektbar open gevolgd door dans en stemming met de lifeband "Four 'n one". Om 21:30 uur worden de weinkoningin en haar prinsessen onthaald onder begeleiding van de muziekkapel van Ellenz-Poltersdorf. Zaterdag om 10:30 uur kunt u meewandelen door de wijnbergen van Poltersdorf met een hapje en een drankje. De avond wordt ingeluid met de "Sunshine Dance Band". Zondag om 14:00 uur is er een ruime keus aan taarten, die door de inwoners van de twee mooie dorpen zelf worden gebakken. De avond begint met de band "Top Four"en wordt het feest om 22:15 uur met vuurwerk aan de Moezel afgesloten.

Op 26 juli, 2 augustus en 9 augustus wordt er door de brandweer in Senheim een grillavond georganiseerd, auf Sechs-Dörfer-Blick met muziek uiteraard. U kunt u laten ophalen en brengen vanaf de camping in Senheim en Nehren per shuttle-bus of Planwagen.........

De zwembaden in Cochem, Treis-Karden en Ellenz-Poltersdorf zijn van maandag tot zondag geopend van 10:00-19:30 uur, waarvan het laatste bad midden in de natuur ligt met uitzicht op de wijnbergen.

De kinderen én volwassenen kunnen iedere donderdag tot 7 september griezelen in de Reichsburg in Cochem met een Geisterführung mit Räuberessen. Vanaf 15:00 uur. Het duurt ca. 2 uur en vooraanmelding is gewenst (02671-255). De prijs per kind is 13 euro en per volwassene 15 euro.

Van 26 juli-30 juli is het St. Jakobus Weinkirmes in Zell-Kaimt: "MAJU WIE SCHIEN". 

EN van 29 juli-30 juli is het Schinkendorffest op de Valwiger Herrenberg, lecker.

We kunnen nog wel even doorgaan met het noemen van feesten, maar we denken dat het niet zal meevallen bovenstaande festiviteiten af te lopen:-). 

Veel vakantieplezier in Ediger-Eller en omstreken en mocht u zich niet in de Calmont region bevinden dan wensen we allen een mooie voortzetting van deze prachtige zomer.

Met vriendelijke groeten vanuit de Moezel,


Anita en Ralph


7 juni 2017

Het is bijna zover "HAPPY MOSEL". De laatste editie, Van Winningen tot Reil rijden er geen auto's langs de Moezel. De Moselweinstrasse is alleen toegankelijk voor wandelaars, fietsers, in-liners etc. Van 11:00-18:00 uur actief bezig zijn met een bezoek aan de vele eettentjes met lokale wijnen, live-muziek én fietsenmakers (!!). Na 25 jaar komt er aan het mooie evenement een einde, Kom allemaal. Het wordt prachtig weer. Tot 27 graden en dat hebben we de laatste jaren zooooooooo gemist. En daarna afzakken bij Günter Conzen tot ver na sluitingstijd..........

Ik wil nog wat aanvullende informatie geven over de nieuwe wijnkelder in Ediger "Alten Weinwirtschaft". Het "Kelterhuis" stamt uit 1530 en diende voor de opslag van wijnen. Nu kun je er gezellig een wijntje drinken, zoals de Riesling, Müller-Thurgau, Elbling, Blauer Spätburgunder, Weisser Burgunder, Dornfelder, Kerner, Grauer Burgunder, Bacchus, Regent, Auxerrrois en Sauvignon Blanc. Er staan ongeveer 100 wijnsoorten op de kaart en overwegend geproduceerd door de wijnboeren uit Ediger-Eller. Er is behalve wijn ook bier van Kloster-brauerei Machern uit Bernkastel-Kues verkrijgbaar. Trouwens ook een aanrader om in deze klooster brouwerij een hapje te gaan eten. Verder zijn er bronwater, appel- en druivensap en mooie destilaten van de Moezel te koop. Én voor de liefhebber Whisky, "Threeland Single Malt" van de familie Vallendar. Daarbij kan ook een kleinigheid gegeten worden. Het adres is Paulusstrasse 1, Ediger.

Over kloosters gesproken. Onze kunstenaars (bewoners) van Kloster Ebernach stellen tot 30 juni hun kunstwerken ten toon, tekeningen en schilderijen. De tentoonstelling is geherbergd in het gebouw van de Tourist-Information, Pelzerstrasse 1, Ediger. Voor openingstijden raad ik u aan vooraf op de ingangsdeur te kijken.

Wat is er verder te doen! Veel. We adviseren voor het complete programma op de site www.ediger-eller.de te kijken. Het programma loopt van vrijdag tot vrijdag.

En dan verwijzen we graag naar zondag, 18 juni a.s. Het duurt nog even, maar dan is er de Springiersbacher Antiek en vlooienmarkt. Dit alles vindt plaats rond het Karmelieten klooster van Springiersbach. Bij goed weer worden er 12.000-15.000 bezoekers verwacht. Er staat een food-truck voor het culinaire gedeelte. Aan de andere kant ligt de struisvogelboerderij. Daar lopen vele struisvogels rond van klein tot groot. De kleintjes vertoeven in een verwarmde ruimte met speelknuffels. Er is een café-restaurant waar u struisvogel gerechten kunt bestellen met uitzicht op een kleine speeltuin en een gedeelte van de weiden. De kids kunnen zich hier goed vermaken. Er zijn ook allerlei struisvogelproducten te koop, van deco eieren, kettinkjes, veren tot struisvogelbiefstuk. Erg leuk om te bezoeken.

We wensen iedereen een prettige vakantie. Mocht u nog een paar dagen erop uit willen. Kijk dan op de eerste pagina voor onze beschikbare data in juni en juli.

Hartelijke groetjes van Anita, Ralph en Phoebe

===================================================


Eller, 6 april 2017.

Het nieuwe seizoen is weer gestart. We hebben dit zelf gevierd met een etentje bij Weinhaus Lenz in Briedern. Daar kun je iedere woensdag zelf gemaakte pizza uit de steenoven eten. Je kunt kiezen uit 2 afmetingen. De kleine kost € 5 en de grotere € 6,50. De toppings kun je zelf samenstellen tegen een bescheiden meerprijs. Het uitzicht vanaf het terras of de serre op de Moezel en de wijnbergen is schitterend. Echt een aanrader. 

Op vrijdag 8 april opent een nieuwe wijnkelder in Ediger haar deuren. De wijnkelder zelf is oeroud, maar sinds wij hier wonen altijd dicht geweest. We hebben er stiekem een kijkje in genomen. Wat een plaatje. "Weinwirtschaft Ediger-Eller" is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend vanaf 18:00 uur. Mooi om daar voor het eten een wijntje te drinken. Als we het goed begrijpen, staan de wijnen van alle Winzer uit Ediger-Eller op de kaart. De kelder ligt gelijk om de hoek van restaurant "Martinus Keller". 

Een gezellig intro van ons "Blog & News" al zeggen we het zelf.

Het activiteitenprogramma in Ediger-Eller met Pasen ziet er aantrekkelijk uit. Je kunt wandelen onder leiding van een gids, met en zonder wijnproeverij, een fakeltocht of kanotocht maken, schieten en paaseieren winnen etc. We adviseren voor het complete programma op de site www.ediger-eller.de te kijken. Het programma loopt van vrijdag, 14 april tot zaterdag 22 april a.s.

Ondanks de complete verbouwing van ons huis hebben we iedere dag wel een nieuw klusje te doen. We hebben geraniums gekocht, maar hebben tot nu toe nog geen tijd gehad er achter te zitten! Vandaag hebben we het wijnvat geschuurd en in de olie gezet. Deze staat buiten te pronken incl. een kip en een gezellige plant. Kastdeurtjes opnieuw afgesteld. Ralph is wat plekjes binnen en buiten aan het bijwerken. Morgen staat onze favoriet op het programma. De serre soppen. We kunnen daar overal zo lekker bij.........

Ralph heeft veel werk bij de timmerman verzet tot in Frankfurt aan toe. Anita is vorige week zaterdag aan haar nieuwe seizoen bij Walter J. Oster, de vinotheek in Cochem begonnen. 

De boekingen in april voor ons gastenverblijf lopen goed. We hebben gasten uit Amerika, Taiwan, België, Nederland en Duitsland. We hebben  de enkele nachten verblijf geschrapt en waren even bang dat daardoor minder interesse voor onze accommodatie zou zijn. Maar dat pakt positief uit. 

We gaan zelf deze maand een paar dagen wandelen in de buurt van Saarburg. Een klein interessant plaatsje waar de rivier de Saar dwars door het kleine centrum raast.

We wensen allen hele fijne Paasdagen. Misschien tot ziens in "Haus am Felsen".

Hartelijke groet,

Anita, Ralp en Phoebe

========================================================================================

Eller, 9 februari 2017

Begin janurai is ons huis weer ingezegend door de "drie Koningen". We zeggen ieder jaar tegen elkaar: "De inzegening belooft weer wat voor de komende maanden". Gezondheid, liefde, leuke gasten en vele gezellige momenten in "Haus am Felsen". De gasten vragen ons regelmatig wat de betekenis is van de aanduiding op de deuren in Ediger-Eller: 20xC+M+B+17. Het cijfer 20 en het cijfer 17 staan voor het nieuwe jaar, 2017. De C voor Caspar, de M voor Melchior en de B voor Balthasar. De "wijzen" of "drie koningen" uit het oosten zijn, binnen de christelijke traditie, de "wijzen" (Grieks: μαγοι, magoi) die Jezus van Nazareth na zijn geboorte kwamen vereren en geschenken van goud, wierook en mirre brachten. Het bezoek van de "wijzen uit het oosten" aan Jezus wordt in het westers christendom origineel gevierd op 6 januari. Sinds de vernieuwing van de liturgie wordt het feest in Nederland en ook in Duitsland gevierd op de zondag tussen 2 en 8 januari en zo leggen de drie bij alle gezinnen in Ediger-Eller een bezoek af. Melchior was tot nu toe donker geschminkt, maar dit jaar was hij net als de anderen blank. Terwijl we hier niet eens de lastige discussie hebben over "zwarte Pieten". Er wordt een gedicht aan de deur in de desbetreffende kleding van de drie koningen voorgedragen, gevolgd door de inzegening. De kinderen, Sternsingers vormen een groep die zich opdeelt en langs alle huizen loopt. Het is de gewoonte dat we wat lekkers meegeven in de vorm van snoep én een financiële bijdrage leveren aan een vooraf bepaald goed doel. Een traditie die hier, zoals zovele oude tradities, nog steeds voortleeft.

En nu op naar de carnaval. Onze gastenverblijf is vier dagen gereserveerd. Er volgen eerst enkele "Sitzungen". De turnhal wordt uitgeruimd en voor de carnaval ingericht. Er is "Weiberdonnerstag". De naam verklaart het al! De optocht vindt plaats op zondagmiddag 26 februari a.s. Dus mocht u in de buurt zijn........... en daarna door de feesthal in tot in de late uurtjes. We zijn ieder jaar van de partij bij de optocht. Daar worden al enkele kleine borreltjes uitgedeeld en genuttigd. Vorig jaar hebben we ontbeten bij landgoed Freiherr von Landenberg". Alle inwoners worden uitgenodigd voor het ontbijt. Dit jaar zorgen ze tijdens de optocht voor Glühwein. Voordat het grote feest begint, ploffen we heerlijk op onze bank thuis en laten we het feestgedruis aan anderen over. Op Rosenmontag, de maandag erna ligt het hele dorp er verlaten bij en wordt de roes uitgeslapen.

We hadden gemeld geen veranderingen in het gastenverblijf te hebben aangebracht. Alleen het verblijf van één overnachting hebben we geschrapt. Er kan vanaf 2 overnachtingen worden gereserveerd. Maar, we hebben naast het goed gevulde wijnkoelkastje een Nespresso koffieapparaat voor cupjes aangeschaft en dat all-inclusive. Dus een bakje lekkere koffie voordat u pad gaat of nadat u weer thuis komt. Voor de koffie bij het ontbijt blijven we zelf zorgen. Dat hoeft u uiteraard niet zelf te tappen. Dan hebben we comfortabel beddengoed aangeschaft van Portugees katoen. En zo hopen we de dat onze gasten zich prettig bij ons voelen!

En vandaag is Ralph met zijn zus Karin op pad naar Winningen en Koblenz. Ze logeert een paar dagen bij ons. We brengen gezamenlijk een bezoekje aan zijn neef en oude tante in Hilchenbach en beide halen vele herinneringen op. Sweet memories. Altijd leuk om daarbij te zijn, te horen hoe zijn hun jeugd hebben beleeft in Duitsland, de oude verhalen te horen. Genieten met een goed glas Moezelwijn!

De dagen worden weer wat langer. Dus de lentekriebels komen eraan. Maar we zitten nog midden in de winter. Het weer, de temperaturen schelen niet veel met die in Nederland.

We hebben al aardig wat reserveringen binnen voor het komend seizoen. We voelen ons best wel vereerd. Een teken dat we op de goede weg zijn en het wordt weer internationaal. De landen Nederland, Duitsland, Verenigde Staten, Mexico, Canada en Maleisië zijn tot nu toe vertegenwoordigt. We verheugen ons erop!

We wensen allen een mooie voortzetting van de winter. Blijf gezond!

Hartelijke groeten uit Ediger-Eller van Anita, Ralph en Phoebe.

=======================================================================

Eller, 8 januari 2017

We wensen al onze volgers een gezond, reislustig en liefdevol 2017. De eerste familieleden, vrienden en (vaste) gasten hebben het gastenverblijf al geboekt. Het belooft een mooi jaar te worden met vele gezellige momenten. We verheugen ons er al op. Aan het gastenverblijf zelf veranderen we dit jaar niets, wel aan de verblijfsduur. We bieden in 2017 een minimaal verblijf van 2 nachten aan. 

We zijn tot begin december bijna 3 weken in Nederland geweest om familie en vrienden te bezoeken en e.e.a. privé te regelen. Tussendoor hebben we 10 dagen op ons favoriete eiland Texel vertoefd in een vrijstaande bungalow met een grote omheinde tuin. Phoebe heeft zich, behalve op het strand ook in de tuin uit kunnen leven.  

Anita heeft in december 8 dagen op de kerstmarkt in de kelders in Traben-Trarbach gewerkt. Het waren lange dagen van bijna 12 uur. Soms heel erg druk, maar na de aanslag in Berlijn even wat rustiger. De sfeer werd daarna langzaam weer beter. Al moesten we wel wennen aan de aanwezigheid van een goed bewapend leger aan agenten. We kunnen iedereen aanraden de kelders eind van dit jaar te bezoeken. De kerstmarkt is rond 20 november iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend en vanaf ongeveer de 20ste. december iedere dag tot 3 januari 2018 van 11:00 tot 21:00 uur. Er worden hoogwaardige artikelen verkocht en er zijn genoeg mogelijkheden voor een drankje en hapje. Zowel binnen als buiten de kelders. De exacte data geven we t.z.t. door op onze pagina "Kerstmarkten". En wat was het een verrassing onze vaste gasten Joep en Hannie op de stand van Walter Oster te verwelkomen. Genieters.

De kerstboom hebben we dit jaar zelf gekapt. Een prachtig exemplaar, dat inmiddels door Ralph in stukken is gezaagd en dient als aanmaakhout en geuraroma voor de houtkachel in de woonkamer. 

Anita's verjaardag hebben we stilletjes gevierd. Na de koffie en de taart zijn we naar het golfresort Cochem gereden en hebben we daar Glühwein gedronken en oliebollen gegeten. Het resort was volgeboekt en de leiding had besloten vanaf 27 december oliebollen voor de vele Nederlandse gasten te bakken. We hoefden na een paar Glühwein alleen nog de Ellerer berg af te rollen. 's-Avonds hebben we bij Winzerschänke Feiden gegeten en werden we met een glas Sekt verwelkomt.

En nu zitten we alweer 8 dagen in het nieuwe jaar. Het is hier sinds november koud. Het gas vliegt onze tank uit en moeten we op dit moment bewust stoken! Er is geen winterdienst vanaf de slagboom op de Ellerer berg en kan er dus ook geen gas worden geleverd. We stoken onze houtkachel iedere dag, of in de woonkamer of in de keuken. Het is een heerlijke warmte. En Phoebe ligt uitgebreid voor het haardvuur te braden. 

Het is nu "tote Hose" aan de Moezel. We hebben links en rechts nog een feestje, een verlaat kerstfeest van het wijngoed, Günter met een party in zijn waterhuisje, een etentje met collegae. In februari bezoeken we Ralph zijn neef Friedrich in Hilchenbach. Hij heeft ons uitgenodigd om een paar dagen samen met de familie in hun hotel te vertoeven. We zwemmen iedere week in de Thermen van Bad Bertrich, wandelen met de hond, lezen, kokkerellen uitgebreid en ontbijten op ons gemak (te) laat:-). We vinden de winter ok een heerlijke tijd.

Maar, we kijken graag langzaam uit naar maart. We bieden onze gasten in de maand maart alleen de weekenden aan. Aankomst vrijdag en vertrek op zondag, maandag. Vanaf april is onze gastenkamer doorlopend te reserveren. Pasen valt laat en is vanaf goede vrijdag, 14 april nog vrij. Ook het wijnfeest in augustus incl. de Stoalgang op maandag is nog te boeken. Op de overige wijnfeesten is het verblijf gereserveerd.

We hebben op verzoek ons recept met de hartige taart op de pagina "recepten" gezet. Een heerlijke taart en een "kind kan de was doen"!! En je kunt er helemaal je fantasie op loslaten met spinazaie, brocolli enz.

Voor nu wensen we iedereen een mooi begin van 2017 en misschien tot ziens in "der Kehr" in Ediger-Eller.

Beste Grüsse von der schönen Mosel,

Anita & Ralph

============================================================================================

Eller, 28 oktober 2016

Wat een bijzonder wijnjaar! Nou ja, wijnjaar. Wat een bijzondere druiven en een nog veel bijzondere oogst. 

Het weer zat dit jaar niet mee. Een koud voorjaar met hagel, die sommige wijnbergen langs de Moezel compleet hebben verwoest. De modderstromen tijdens de heftige regenval en te natte condities voor de druiven. De zinderende hitte, 9 weken lang, in augustus en september met zo nu en dan een spetje regen. Tegen al dat natuurgeweld is niets opgewassen. Ook de druiven niet. Iedere wijnboer (en dan spreek ik van de wijnboeren in Ediger-Eller) heeft andere ervaringen. Een 100% opbrengst, 30% minder opbrengst, geen opbrengst, gedeeltelijk verdroogde druiven (verbrand), bladeren aan de wijnstokken met "tijgerprint" en stokken die herplant moeten worden. Kortom, op een enkeling na kommer en kwel. Wat niets zegt over de kwalteit van de druiven én de wijn van 2016. Ik laat graag het woord aan Peter Göbel:

"Alles ganz anders in der Weinlese 2016. Dieser Satz beschreibt ziemlich genau, wie Winzermeister Peter Göbel bisher den Herbst an der Mosel erlebt hat. In dem schönen Ort Ediger-Eller, rund 20 Kilometer von Cochem entfernt, betreibt er ein Weingut mit 3 Hektar Rebfläche. Bei ihm begann die Weinlese bereits um den 20. September herum. In der kommenden Woche geht sie in seinen Weinbergen zu Ende. Und seine Erträge sind gering. Weinbegleiter Ruhr im Gespräch mit Peter Göbel:

Weinbegleiter Ruhr: Wie groß sind die Verluste?
Peter Göbel: Ich habe durchschnittlich nur ein Drittel der Ernte, die maximal möglich wäre.

Was bedeutet das in Zahlen ausgedrückt?
Ich habe 3 Hektar Weinberge, also 30.000 Quadratmeter. Ich darf 35.000 Liter Wein erzeugen, das ist im Weingesetz für unsere Region so festgelegt. Weil wir Qualität anstreben und Selbstvermarkter sind, beschränke ich mich von vornherein auf 25.000 Liter. Aber schon in den vergangenen zwei Jahren haben wir keine 20.000 Liter erreicht. Und in diesem Jahr ist es ganz schlimm, da liegen wir bei nur 12.000 Litern.

Weinlese: Der Riesling ist die wichtigste Rebsorte an der Mosel.

Was sind die Ursachen dafür?

Zum einen die Wetterkapriolen im Juli mit extrem hohen Niederschlägen und Wärme, das war fast tropisch. Dadurch breitete sich die Pilzkrankheit Peronospora stark aus, die viele Trauben zerstörte. So entstand die eine Hälfte des Schadens. Die andere Hälfte Verlust geht auf den sehr trockenen August und September zurück. Durch extrem hohe UV-Belastung mit Temperaturen bis 37 Grad wurden viele Trauben zerstört. Trockenheit sind wir ja gewohnt, aber es kam gar kein Regen. Die Riesling-Trauben sind sehr klein.

In anderen Weinbergen bzw. Regionen an der Mosel ist es nicht so? Warum?
Gegen Pilzkrankheiten werden Fungizide gespritzt. In den Steillagen mit Hubschrauber, in den Flachlagen machen das die Winzer mit Schmalspurschlepper selbst. Normalerweise wird alle 12 Tage gespritzt, in diesem Jahr haben nicht mal alle 6 bis 8 Tage gereicht. Wir hätten alle 5 Tage spritzen gehen müssen. Die Menge der eingesetzten Spritzmittel ist festgelegt und der erlaubte Rahmen hätte ausgereicht, wenn wir die richtigen, genauen Tage erwischt hätten.

Wie wirkt sich diese Weinlese aufs Geschäft aus?
Wir leben ja nicht von einem Jahrgang allein, sondern von den letzten 2 Jahrgängen, die waren aber auch geringer. Es wird sehr knapp werden, ich muss Trauben dazu kaufen von Kollegen. Aber die Kundschaft muss sich nicht sorgen.

Wird es spürbare Preiserhöhungen geben?
Das würde ich gerne machen. Ich werde die Preise moderat um 5 Prozent anpassen. Was die Situation entschärft: Moselbetriebe vermieten traditionell Ferienhäuser und Gästezimmer an Touristen. Unser Gästehaus ist beliebt und sehr gut ausgelastet. Das hat uns gerettet.

Vergeht Ihnen als Winzer in einer solchen Situation der Spaß am Beruf?
Nein, auf keinen Fall. Das ist zwar tragisch, aber wir leben ja mit der Natur, wir kennen solche Einschläge. Natürlich nicht in dieser Dimension".

En dan de notenbomen, walnoten. Die bevinden zich inmiddels in netten en hangen bij velen te drogen. Veel walnoten zaten nog in de schil en als je zonder handschoenen ging rapen........ dat kon iedereen nog dagenlang aan je handen zien! We hebben ook 2 netten in de garage hangen. We gebruiken ze het hele jaar door in de müsli voor ons zelf en de gasten. Aan de walnoten zit iets minder smaak dan anders. 

Waar we met volle tevredenheid en plezier op terug kijken was het wijnfeest in Eller, "Wein und Mehr in den Keller von Eller". En maar liefst 4 dagen feest. We zijn zelf 3 dagen op pad geweest en hebben de maandag laten schieten. We hebben heerlijke wijnen bij de Winzer gedronken, lekker gegeten en van de muziek en gasten genoten. Onze gasten, Dagmar en Michael komen volgend jaar voor de vierde maal terug. Dus is onze accommodatie volgend jaar niet beschikbaar! Sorry....

Voor dit moment verwijzen we nog naar onze pagina over de Kerstmarkten. Deze is per vandaag bijgewerkt.

Voordat het aan de Moezel "Tote Hose" wordt, de meeste horeca gelegenheden en hotels sluiten, willen we al onze gasten die dit jaar bij ons waren heel hartelijk bedanken en vooral diegenen die in 2016 op herhaling zijn geweest, Marie, Marika, Dagmar, Michael, Joep, Hannie, Jaap, Mary, Simon en Nelly.

Familie, vrienden, gasten en volgers bedankt voor jullie interesse in onze website. We sluiten hiermee het jaar tevreden af. Ralph is vandaag bij Lothar druiven aan het plukken. De laatste wijnberg. Prachtige Riesling druiven met een hoog suikergehalte. We laten ons volgend jaar verrassen! We wachten op dit moment nog op gasten die het laatste weekend dit jaar bij ons vertoeven. We gaan er zelf nog een paar weken tussenuit. Anita werkt tot het eind van het jaar in de vinotheek in Cochem van Weingut Walter J. Oster en helpt ook nog een paar dagen in de wijnkelders in Traben-Trarbach tijdens de kerstmarkt. Ralph sjouwt, slijpt, oliët, monteert en maakt de boel op orde bij de timmerman, zolang er nog wat te doen is. En verder gaan we in winterslaap. Kaarsjes en de houtkachel aan, gezellig kokkerellen en veel knuffelen, ook met Phoebe. De arme. Ze is deze week tijdens het snuffelen door een rat in haar neus gebeten. Hoe verzin je het. Mevrouw heeft een grote snee in haar grote "gok". Ze heeft natuurlijk revanche genomen...........

Allemaal tot volgend jaar op de website en misschien tot ziens in de Bachstrasse in Eller.

Anita en Ralph

==================================================================================

Eller, 6 september 2016

Zoals jullie zien, hebben we onze verslagen en het nieuws (wat geen nieuws meer was) over de verbouwing verwijderd. Die ligt gelukkig al een tijdje achter ons!

Vandaag ook geen nieuws over onze mooie varens. De trots van Ralph. Die zijn allemaal verbrand of verpieterd na een hittegolf van 4 weken. We hebben zondag een paar buien gehad voor de wijnstokken en daar is het bij gebleven. We hebben aan de Moezel een mooie warme nazomer. We merken dat er veel gasten dichter bij huis vakantie hebben gevierd en ook voor een (mid)week of weekend onze mooie stek inmiddels weten te vinden. We hebben zowaar al een bestandje aan stamgasten opgebouwd. Gezellig hoor!

A.s. vrijdag begint het stratenwijnfeest in Ediger. Dat zijn onze favoriete feesten. Er doen 7 wijngoederen mee, 2 restaurants en de Räucherbande. De wijnboeren presenteren hun eigen wijnen en maken regionale gerechten o.a.Schnapsbrenner-Steaks en Winzerbratwurst, Winzergulasch, Moselländische Snacks enz. Wijnkoningin Anne en haar prinsessen Kathrin en Lisa flaneren met de muziekvereniging Rot-Weiss door de straten van Ediger. Er is een ambachten- en vlomarkt. 's-Middags kun je genieten van zelfgebakken taarten met koffie en thee en onze vrienden uit (jawel) die Niederlande zorgen voor muzikale stemming. Enkele wijnboeren hebben een life-bandje dat tot in de late uurtjes door speelt. Zondagavond is het spektakel weer voorbij en kijken vooral wij met smart uit naar het stratenwijnfeest in Eller, HÉT wijnfeest aan de Moezel. Dat duurt dit jaar maar liefst 4 dagen lang, i.v.m. een vrije dag op maandag (30 september, 1/2/3 oktober). Er is al een jaar lang geen bed meer te krijgen. Dus ajb niet bellen om een reservering te maken:-). Over het wijnfeest Wein & Mehr in Eller schrijven we in ons volgende verslag.

En dan de Weinlese. We zijn benieuwd wanneer deze begint. Hopenlijk niet samen met het feest in Eller. Het was een vreemd jaar. Veel regen en later veel zon en erg droog. We hebben nog steeds een brandgevaar klasse 3. De hoogste klasse is nummer vier. We zijn nog niet uit de gevarenzone. Het is achter ons huis in de berg herfst. Door de droogte vallen de bladeren. Ralph is op dit moment aan het harken! Afgelopen woensdag is Anita met Chantal door het Ellerbachtal naar Dohr gewandeld en via het Golfresort en de alte Postweg terug naar Eller. Een prachtige tocht door de bossen. De bomen zijn gedeeltelijk verdord. Ook als we naar de andere kant van de Moezel kijken, de Hunsrück in, is er een mix van groene, gele, bruine bomen. De druiven? De Riesling druif doet het goed, de Rivaner en de Dornfelder wat minder. Afwachten dus.

Morgen brengen we de Citroën Cactus naar de hoofddealer in Wittlich. Bij een kleine beurt is er een foutje geconstateerd. Eentje die zelden voorkomt, maar wel bij die van ons! Auto net 2 weken uit de garantie! Maar gelukkig hebben we een coulanceregeling kunnen treffen. Er zijn inmiddels 18 onderdelen binnen en de versnellingsbak wordt uit en ingebouwd en dan is de lekkage naar de motor opgelost. Verder is de buurman in de auto van een Deense gast gereden. Hoe HIJ (ja je leest dit goed) dit op de parkeerplaats naast de kerk voor elkaar heeft gekregen, is ons nog steeds een raadsel. Gelukkig ging het om een huurauto, pfffff. 

Vandaag hebben we ons een dagje vrij gegeven. Ralph heeft nog een ochtendje bij de timmerman geholpen. Anita heeft gisteren een extra dag gewerkt in de vinotheek van WAJOS in Cochem en mag donderdag ook nog aantreden. Met de wijnfeesten wordt niet gewerkt. We doen alles met plezier. Wie van ons tweetjes had ooit kunnen bedenken aan de Moezel te wonen en te werken?!? Als de job ons niet meer bevalt en we er geen lol meer aan beleven, stoppen we er mee. Vanavond gaan we in Pünderich eten in restaurant zum Mariënburg. Even wat anders, want de menukaarten in Ediger-Eller zijn niet de meest variabele.

We hebben deze maand nog drie nachten vrij met aankomst op dinsdag 20 en vertrek op vrijdag, 23 september. Voor een weekend hebben we nog het weekend van 21 en 28 oktober a.s. vrij. In oktober hebben we door de weeks vanaf 10 oktober genoeg mogelijkheden. Zin in de Goldener Oktober, geef dan een belletje. We zijn volop aan het druiven plukken. Altijd leuk om een kijkje te nemen!

Per 1 november stoppen we met de verhuur en beginnen dan weer de week voor Pasen 2017.

Allemaal een hele mooie nazomer gewenst uit Ediger-Eller. Liebe Grüsse,

Anita en Ralph